Night Shift Modu Nedir? Ne İşe Yarar?
IOS

9 dk okuma

Günlük yaşamda akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlar en çok kullanılan teknolojik araçlar arasındadır. Sıkça kullanılan cihazlar ekranında temel prensip olarak mavi ışık kullanır. Mavi ışık gündüz kullanımına uygun olsa da gece için pek uygun değil. Night shift, Apple tarafından geliştirilen bir özelliktir. Ekrana gece kullanımına uygun olarak sarı ışık vererek pek çok avantaj sağlar.

Night Shift Modu Nedir?

Night Shift Modu, Apple’ın akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlarında bulunan ışık ayarıdır. Bu mod ekranın sıcaklığını otomatik olarak ayarlayıp gece saatlerinde daha rahat bir görüntüleme sunar. Night Shift temel olarak mavi ışık emisyonunu azaltır. Bunun yanında kırmızı yeşil tonlarının karışımıyla yumuşak tonlu bir sarı ışık yayar. Night Shift iPhone kullanımında göz yormayan bir seçenek sunar. Özellikle geceleri uyumadan önce telefonda fazla zaman geçirenler için bu özellik kullanışlıdır. Tek bir renkte olmayan Night Shift modu kullanıcıların kendi isteğine göre özelleştirilebilir seçeneklere sahiptir. Bu sayede kişisel ihtiyaçlara göre renk tonu kolayca ayarlanabilir. Göz yormayan ve dinlendiren mod, gece saatlerinde kaliteli bir deneyim sağlar.

Night Shift Modu Neden Kullanılır?

Night Shift anlamından da anlaşıldığı üzere gece saatleri için tasarlanmıştır. Teknolojik cihazlardan yayılan mavi ışık, uzun süreli kullanımda uykusuzluk gibi pek çok soruna neden olur. Beyin mavi ışığı algıladığında otomatik olarak gündüz saatlerinde olduğunu düşünür. Night Shift modundaki sarı ışık sayesinde beyin gece vakitlerini algılar. Bu sayede uyku için ihtiyaç duyulan melatonini ortaya çıkarır. Beynin uzun süre mavi ışığa maruz kalması beynin doğal reseptörlerinin önüne geçer. Buna bağlı olarak da uykusuzluk, baş ağrısı ve göz yorgunluğu gibi istenmeyen durumlar oluşabilir.

Night Shift göz sağlığı bakımından da önemli bir yere sahiptir. Modun temel kullanımı ekranın sıcaklığını azaltarak gözlere zarar vermemektir. Gece saatlerinde sıcak tonlar göz yormadığı için uykuya geçme sürecini de kolaylaştırır. Aynı zamanda teknolojik cihazların uzun süre kullanımında dahi göz hassaslığı ve uykusuzluk gibi sorunların önüne geçer.

Night Shift’in kullanılma nedenlerinden biri de görsel konfordur. Bu mod sayesinde gece veya düşük ışıklı ortamlarda da ekranı rahat bir şekilde görebilirsiniz. Karanlık ortamlarda yüksek ışık gözleri rahatsız edebileceği için Night Shift, yumuşak tonuyla konforlu görünüm sağlar. Modun kullanım amacı genel olarak iyi bir deneyim sağlamak ve göz sağlığını korumaktır.

Night Shift Modunun Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Night Shift modu, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için pek çok avantaja sahiptir. Bunlar temel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Göz rahatlığı sağlar: Ekrandaki mavi ışığın rengini yumuşatan Night Shift modu, düşük ışıklı ortamlarda göz sağlığını korur. Bu sayede özellikle geceleri bilgisayar, telefon ya da tablette çok zaman geçirenler göz yorgunluğu gibi sorunlar yaşamaz.
  • Uyku düzenini destekler: Mavi ışık azaltılıp sıcak tonlarda sarı renk artırıldığında beyin gece olgusunu fark eder. Bu yüzden otomatik olarak melatonin salgılanarak uykuya dalmak daha kolay hâle gelir. Night Shift sayesinde uykuya daha rahat dalınarak düzen devamlılığı sağlanır.
  • Daha doğal renkler: Ekran renklerinin sıcak tonlara geçmesi doğal ve yumuşak görüntü sağlar. Özellikle gece kullanıldığında daha rahat bir görüntü deneyimi oluşur.
  • Otomatik ayar seçeneği: Night Shift modu otomatik ayar seçeneğine sahiptir. İstediğiniz saat dilimlerini seçerek o zamanlarda modun aktif olmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda rengin tonunu artırıp azaltarak görsel konfora uygun seçim yapılabilir.
  • Uyum sağlama: Bu mod ekranın çevresindeki ortama daha iyi uyum sağlamasını kolaylaştırır. Özellikle karanlık odada kullanıldığı zaman parlak ekranın verdiği rahatsızlık hissini azaltır.

Gece ya da akşam saatlerinde Night Shift modunun aktif olarak kullanılması kullanıcı deneyimini iyileştirir. Aynı zamanda göz sağlığı ve uyku düzeni gibi sağlık açısından da yarar sağlar.

Night Shift Modu Nasıl Kullanılır?

Night Shift modunu iPhone, iPad ve Mac bilgisayarlarda kullanmak için pek çok farklı yol bulunur. İsteğinize göre otomatik, elle ya da Siri uygulamasıyla aktif hâle getirebilirsiniz. Otomatik modu aktifleştirdiğinizde bulunduğunuz şehrin gün batımı saatinde aktif olur. Gündoğumu saatinde ise otomatik olarak devre dışı kalır. Havanın kararmaya başladığı akşam saatlerinde sarı ışık ağırlıklı bir ekran görüntüsü oluşur. Sabah ise mavi ışık ekrana geri döner.

Night Shift modunu otomatik seçeneğe ayarlamak için bazı adımları izlemek gerekir. Bunun için ilk olarak Ayarlar kısmından “Ekran ve Parlaklık” seçeneğine gidin. Ardından Night Shift özelliği bölümünden parlaklık ayarını istediğiniz tonda seçin. Konum ayarlarından ise gün doğumu ve gün batımını seçebilirsiniz. İsterseniz kendi zaman diliminizi belirleyerek modun o saatler arasında aktif kalmasını sağlayabilirsiniz.

Bu modun elle açma ve kapatma seçeneği de vardır. Bunun için iOS cihazın “Denetim Merkezi” ne Night Shift simgesini ekleyerek istediğinizde aktif edebilirsiniz. Başka bir yöntem ise “Ekran ve Parlaklık” ayarlarında “Yarına kadar açık bırak” seçeneğini açabilirsiniz. Night Shift ayarlarını yapmadan “Siri” özelliğini kullanarak da bu opsiyonu açabilirsiniz. Gece modunu farklı yollarla aktifleştirmek kullanışlılık sağlar. Bu modu telefonunuz şarj aleti gibi telefon aksesuarlarına bağlı durumdayken de istediğiniz her zaman kullanabilirsiniz.

Night Shift Renk Sıcaklığı Nasıl Olmalı?

Night Shift modunun renk sıcaklığı ayarlanabilir özelliktedir. Kişisel tercihler, ortam ışığı ve konfora göre farklı tonlar ayarlanabilir. Night Shift true tone seçeneğini belirlemek için sıcaklık değerleri Kelvin (K) cinsinden ifade edilir. Kelvin değerleri rengin sıcak ya da soğuk tonlarda olduğunu belli eder. Sıcak renklerin Kelvin seviyesi daha düşükken soğuk olanlarınki daha yüksektir. Genel olarak 3000K ve altı sıcak, 5000K ve üzeri soğuk renkleri gösterir.

Renk sıcaklığının ayarlanması akşam saatlerine göre değişir. Örneğin 2700K – 3500K arası daha sıcak tonlardır. Genellikle gece kullanımı için tavsiye edilir. Bu değerler gözleri daha az yorar ve melatonin üretimini en az düzeyde etkiler. 3500K – 4500K aralığı ise orta sıcaklık seviyesidir. Bu renk aralığı genellikle gün batımına doğru daha uygundur. Renk sıcaklığını ayarlarken akşam vakitlerinin yanında kişisel tercihler de önemlidir. Bazı kişiler daha yoğun sıcaklıklarda konfor sağlarken bazıları daha düşük seviyeyi tercih edebilir. Manuel olarak ayarlama yaparak göz konforunuzu destekleyen tonu tercih edebilirsiniz.

Hangi Cihazlarda Night Shift Modu Kullanılır?

Night Shift Apple tarafından sağlanan bir özelliktir. Temel olarak iOS telefonlar, iPad tabletler ve MacBook bilgisayarlarda standart olarak bulunur. Özellik Apple üretimi olan iOS 9.3 ve üzeri modellerdeki 64-bit iOS cihazlarda standart olarak bulunur. 2012 ve üstü model MAC cihazlarla macOS Sierra 10.12.4 ve üzerindeki modellerde de uyumludur.

Özellikle gece uyumadan önce telefonunuzu kontrol etmeyi seviyorsanız bu özellik çok kullanışlıdır. Sarı tonlar gözlerinizi yormayacağı için konforlu bir kullanım sağlar. Aynı zamanda gece ve akşam saatlerinde bilgisayarla zaman geçirmeyi seviyorsanız ya da çalışıyorsanız rahat bir seçenektir. Night Shift özelliği sayesinde zaman fark etmeksizin göz sağlığınızı ve rahatınızı ön planda tutabilirsiniz.

scrolltotop svg